Skip to main content

Veelgestelde vragen

Is neurofeedback wetenschappelijk bewezen?

Er zijn talloze studies uitgevoerd naar de effectiviteit van neurofeedback bij verschillende aandoeningen, waaronder ADHD, angststoornissen, depressie, epilepsie en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Over het algemeen suggereren deze studies dat neurofeedback effectief kan zijn bij het verminderen van symptomen van deze aandoeningen. Maar de kwaliteit van de onderzoeken en de resultaten variëren. Er is voor een goede wetenschappelijke onderbouwing meer onderzoek nodig. Wel is bewezen waar de wetenschap het sterkst achter staat. Er is het meest duidelijk bewijs dat het helpt bij ADHD, slaapproblemen en epilepsie. Echter, wat ik weet en ervaren heb, is dat al mijn klanten vooruitgang ervaren. Kijk maar naar de reviews. Dat is mijn eigen onderzoek in de praktijk, ook goud waard.

Voor welke klachten is neurofeedback nog meer effectief?

Naast ADHD, ADD en Dyslexie waar ik vooral mensen mee help, is neurofeedback ook behulpzaam bij diverse psychologische klachten die samenhangen met onregelmatige hersenactiviteit.
Bij neurofeedback kan het effect verminderd worden bij klachten zoals:

  • ADHD/ADD
  • angst
  • concentratieproblemen
  • dyslexie
  • epilepsie
  • faalangst
  • gedragsproblemen
  • leerproblemen
  • onrust
  • slaapproblemen

Er worden 5 sensoren op je hoofd geplakt. Wat doet dat met jouw haar?

De sensoren worden met een soort pasta op jouw hoofd geplakt. Je kunt dit weer heel makkelijk met een tissue of babydoekje verwijderen, het is niet plakkerig of vet en laat geen resten achter. Lang haar wordt tijdens de training opgestoken zodat de sensoren goed blijven zitten.

Hoe voel je je na een training?

Hou er rekening mee dat je je moe kunt voelen na een training. Plan dus geen vermoeiende activiteiten na de training. Ook al doe je zelf niets inspannend, jouw brein is ondertussen heel hard aan het werk. Hoe vaker je de training doet, hoe beter het werkt en je bent steeds minder moe omdat je brein eraan went.

Doet deze training pijn?

Nee, je voelt absoluut geen pijn. De sensoren doen moeiteloos het werk terwijl je naar een leuke film of video kijkt. Verder hoef je niks te doen. Het is makkelijk, veilig en pijnloos.

Hoe vaak moet je deze training doen voor goede resultaten?

Het hangt natuurlijk af van wat je wilt bereiken maar houdt rekening met minimaal 15 sessies, maximaal 30. De 1e maand kun je het beste 2 keer in de week komen, de 2 e maand kom je 1 keer in de week, in de 3 e maand kom je om de 2 weken en vervolgens kom je 1x in de maand. De frequentie neemt dus af naarmate jouw klachten verminderen.

Wordt Neurofeedback training vergoed door verzekeraars?

Bij enkele verzekeraars kun je een vergoeding krijgen voor de training als je een aanvullende verzekering hebt waarin alternatieve geneeswijzen zijn opgenomen. Omdat neurofeedback vergoed wordt vanuit een aanvullende verzekering, valt dit niet onder je eigen risico. Aanvullende verzekeringen zijn namelijk vrijgesteld van het eigen risico.

×

 

Hoi!

Klik hieronder om je de chat te beginnen.

× Vraag of gratis adviesgesprek?